Design

Victoria Park Subway Station – Green Roof and Landscape

Toronto, Ontario
Scott Torrance Landscape Architect Inc.

DESIGN – Regional Honour Award
Roof and Landscape, designed by Scott Torrance Landscape Architect Inc., demonstrates leadership in sustainable design. The design is tailored to its context, incorporating site specific responses to local environmental and light conditions as well as unique maintenance and cost requirements. Plant species were grouped into pre-vegetated modules and installed on the roof to maximize views for both residents in nearby high-rises and transit users approaching the station at ground level. The extensive green roof and lush landscape design shape a beautiful, welcoming, and safe public space surrounding the station and contribute to positive renewal in the area.

Scott Torrance Landscape Architect Inc. designed the landscape and green roof with an outstanding team of designers, including project lead, Stevens Group Architects (now IBI Group Architects) and Brown and Storey Architects.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

 

MacEwan Terrace Garden at Riverwood

Mississauga, Ontario
The Landplan Collaborative Ltd.

DESIGN – Regional Merit Award
The Mac Ewan Terrace Garden is the gateway to a unique collection of urban landscapes including a significant reach of the Credit River, and vestiges of 19th and early 20th century farm and rural estate settings.

The .5 ha Garden is located between a parking lot, a former wet meadow repurposed as a stormwater management pond, a reconstructed 1840s barn, and natural woodlots with old growth white pine. The thematic floral display includes 14 beds containing over 5000 plants with between 100 and 125 species and varieties.

The garden provides inspiration to a variety of users including garden enthusiasts, artists and photographers. The enabling garden provides special-needs children with opportunities to work with soil, plants and to demonstrate the many benefits of gardening as a life-long passion.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

 

Wellington Place

Toronto, Ontario
The Planning Partnership Ltd.

DESIGN – Regional Citation Award
Clarence Square and Victoria Memorial Square act as bookends to Wellington Street. Collectively these three important public spaces are known as Wellington Place. This area remains one of the last vestiges of Georgian Town Planning in Toronto. The restoration of the three public spaces as a cultural corridor was implemented in three phases over thirteen years and is on-going today. The Planning Partnership collaborated with ERA Architects and the City of Toronto to develop a vision for Wellington Place that creates a grand tree lined boulevard connecting two beautiful treed squares on either end. As the forgotten cemetery of Fort York, the restoration of Victoria Memorial Square focused on revealing this significant cultural heritage asset, tracing its edges with a granite path, seating and a memorial wall that houses the remaining tombstones of the over 500 people who are buried there. The Clarence Square design focused on protecting the magnificent canopy of trees and inserting walkways, and gathering areas. The Wellington Street design creates a grand boulevard tree lined street to be implemented with development over time.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

 

Four Seasons Hotel & Residences

Toronto, Ontario
Claude Cormier and Associates

DESIGN – Regional Citation Award
The addition of a new metropolitan-scale skyscraper and world-class hotel to Yorkville, Toronto’s nineteenth-century neighborhood of Victorian dwellings, presented a formal challenge. The contradiction between these two time periods and scales needed to be reconciled through the design of an urban plaza at the base of the towers. The resulting concept: a Grand Cast Fountain four stories high; an Urban Carpet that greets hotel guests upon their arrival with a knot density of 100 cobbles per square metre; and a roseless Rose Garden where the swirl of petals defines pathways and shrub beds. The oversizing of these classic features creates an experience for everyone both on the ground as well as from the towers above.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin